Kennismaking – Les 1
Docent: Saskia te Koppele
Vooraf
De eerste dag van de een jarige opleiding tot fotograaf aan de School voor Fotografie of kortweg SvF in Breda. Ik wist heel eerlijk gezegd vooraf toen niet waar ik aan was begonnen maar aan het einde van de opleiding heb ik toch wel de voldoening dat het allemaal prima gelukt is.
Doordat de opdrachten best ingewikkeld zijn en soms over meerdere lessen verspreid zijn beschrijf ik wat we op de betreffende lesdag gedaan hebben en eventueel foto resultaten erbij en De zet ik met een verhaaltje de inlever opdrachten erbij met natuurlijk de beoordelingen.
Het is inmiddels 2020 en de opleiding is gestart begin 2016 dus ik doe het uit mijn hoofd en met terugwerkende kracht maar het is me het wel waard om er een soort van naslagwerk van te maken.
Kennismaking
Uitdelen lesmateriaal en huishoudelijke mededelingen – lesrooster op website – reglementen en studiepunten – POP – studenten website
Dag 1 beginnen we met een voorstel rondje, hier de voornamen en verder is het niet zo belangrijk denk ik. De deelnemers Zijn: Anke, Monique, Sadhana, Natasja, Danny (ik) Jan, Aad, Kees, Bert, Niels, Carla en Ron. Mensen uit alle hoeken van het land. Van Sittard, Delft, Den Haag, ergens in Zeeland en Breda. Tijdens het voorstellen heb je ook een aantal foto’s van jezelf laten zien en vertel je waarom je aan deze opleiding wilt deelnemen. Mijn rede van deelname was beter leren fotograferen en verhaal vertellende foto’s maken.
Techniek bespreken:
Daarna worden de basis functies van een camera en flitser doorgenomen en de technieken worden besproken.
- full frame/crop-factor
- diafragma/scherptediepte/digitaal
- sluitertijd/beweging-bevriezing
- ISO
- RAW/JPG/PSD
- resolutie full color drukwerk/krant/beeldscherm/canvas
- Adobe RGB 12 bits en 8 bits
- witbalans
- IPTC gegevens
- flitssynchronisatie
- lichtmetingen
Uitleggen flitser:
- richtgetal
- M-flitsen en E-TTL/TTL flitsen
- direct en indirect flitsen
- balans vinden tussen bestaand licht en flitslicht
Thuisopdrachten les 1:
Lezen voor kunstgeschiedenis
Bespreking thuisopdrachten en lezen boeken voor lessen kunstgeschiedenis “Beeldspraak ” van Ton Henderiks en “Lichtsporen” van René L ‘Ortye..
Beide achteraf goede boeken maar taai om m’n zelf doorheen te bijten.


Samenvatting Beeldspraak
Nederlands Hardcover 9789059406346 Druk: 1 juni 2013 242 pagina’s
We zien dagelijks veel foto’s om ons heen en steeds meer mensen raken gefascineerd door fotografie. Maar begrijpen we hoe wij met fotografie communiceren? Waar moet je als fotograaf rekening mee houden als je foto’s maakt voor een groot publiek? Hoe beïnvloedt het onze interpretatie als we een foto niet in een krant zien maar in een museum? Wat zegt de stijl van een fotograaf over zijn visie? En welke ethische en theoretische kwesties kan een fotograaf tegenkomen? Op deze en andere vragen geeft deze geheel hernieuwde uitgave van Beeldspraak antwoord. Dit boek gaat ook dieper in op andere aspecten van fotografie zoals het gevolg van de digitale manipulatie van foto’s voor onze beleving van fotografie en welke invloed foto’s hebben op onze culturele identiteit.
Dit handboek over de inhoudelijke aspecten van de fotografie is bedoeld voor studenten op academies en fotoscholen en is een leidraad voor docenten. Beeldspraak is tegelijkertijd een interessant leesboek voor fotografen, curatoren, fotocritici, artdirectors en iedereen die meer wil weten over het medium fotografie.
Bron: bol.com
Samenvatting Lichtsporen
Lichtsporen 1e druk is een boek van R. L’ Ortye uitgegeven bij Uitgeverij Damon Vof. ISBN 9789055736577
Dit boek is een kunstbeschouwend werk voor de audio-visuele disciplines. De audio-visuele kunsten worden beschouwd als een geïntegreerd onderdeel van de kunstgeschiedenis en daarom worden de wetmatigheden die gelden voor de klassieke beeldende kunst toegepast op de audio-visuele kunsten.
In het eerste deel komt de geschiedenis van fotografie en film aan bod. Bij de chronologische behandeling worden representatieve beelden besproken. Het tweede deel geeft een overzicht van de fotografische disciplines van de meest objectief registrerende tot de meest poëtische, namelijk documentaire, toegepaste en autonome fotografie. Aan de hand van de contrasttheorie wordt in het derde deel de jonge fotografiegeschiedenis gepresenteerd als een opeenvolging van stromingen en tegenstromingen. Het vierde deel biedt een analyse van de beeldvorm in beeldelementen, een kunstbeschouwing met de nadruk op het behandelde beeldaspect en foto (filmstill) analyses. De verschillende aspecten van het (audio-visuele) kunstwerk als vorm, inhoud, context en functie komen in dit boek aan de orde.
Dit boek, uniek voor het Nederlandse taalgebied, werd fraai geïllustreerd en geheel in kleur gedrukt. Speciaal voor gebruik binnen onderwijssituaties wordt een aanvullend werkboek ontwikkeld.
Bron: bol.com
Mijn excuus
Ik heb het grootste deel van de boeken gelezen. Ik ben op 19 juni 2017 bij de School voor Fotografie naar een lezing van een dag geweest van Ton Henderiks en heb daar het boek helemaal verklaart gekregen en was erg blij dat ik me daarvoor opgegeven heb. Ton heeft mijn boek gesigneerd en heeft van de door mij meegenomen foto’s een foto gemaakt. Blokkie en Terra waren dit met blokje, Adrie, die ziet dat hij een been heeft en nog een been en vervolgens vliegt hij weg. Ton vond het wel wat geloof ik.



Onderzoek het beroep fotograaf:
Onderzoek het beroep van de fotograaf. Wat voor fotograaf zou jij nu willen zijn of later willen worden? Zoek iemand uit doe dat is en hou een interview met hem of haar.
Welke vaardigheden moet kje als fotograaf bezitten? Welke vaardigheden moet jij je dan nog eigen maken en hoe wil je dat doen? Welke investeringen moet je gaan doen? Hoe wil je jezelf coachen? Vertel op lesdag 10 kort wat je van dit onderzoek hebt geleerd.
DOEL: richting bepalen voor het leerproces.
Op zoek naar flitsfoto’s
Kijk in tijdschriften of kranten. Zoek drie foto’s waarbij je duidelijk kunt zien dat er gebruik gemaakt is van flitslicht. Geen studiofoto’s. Kijk eens of je al kunt zien of er direct, indirect of met een lange sluitertijd geflitst is. Wat vind je mooi en wat vind je lelijk? Inleveren en bespreken de volgende les, les 2
DOEL: Foto’s kunnen lezen.
“Typisch Nederland”
Maak een foto ter illustratie van lesmateriaal voor een inburgeringscursus. Mail de foto als jpg naar de school. Het formaat 600 pixels maximale breedte of hoogte en met invulling van je IPTC gegevens. Neem de volgende les, Les 2, een afdruk van 13×18 cm mee.
DOEL: Beeld kunnen bedenken bij een thema
Persoonlijk Ontwikkel Plan
Bij les vijf moet je ook je POP ofwel je persoonlijke ontwikkelplan inleveren zodat je voor jezelf hebt opgelegd wat je wilt bereiken. Deze opdracht moet je met de vijfde lesdag meebrengen.
Opdracht meegenomen foto’s
Hieronder een overzicht van de foto’s die ik had meegenomen en die ik mooi vond. Saskia de docent van die dag vond de foto van de Oostpoort in Delft erg mooi maar de verhalen ontbraken.



